RESELLERS GEZOCHT

Optimaliseer de Self-Checkout Ervaring: 7 Onmisbare Tips

Als retailer wil je natuurlijk dat je klanten een geweldige self-checkout ervaring hebben in je winkel. Het is immers een belangrijk onderdeel van het hele winkelproces en kan het verschil maken tussen een blije klant die terugkomt en een ontevreden klant die nooit meer terugkomt. In dit artikel delen we wat zelfscannen en self-checkout zijn en hoe het werkt, de voordelen ervan en geven we 7 onmisbare tips voor een geweldige self-checkout ervaring.

Prestop self-checkout Brussel Airport

Wat is zelfscannen en self-checkout en hoe werkt het?


Zelfscannen en self-checkout zijn technologieën die klanten in staat stellen om hun producten zelf te scannen en af te rekenen zonder tussenkomst van een kassamedewerker. Bij zelfscannen kunnen klanten zelf de barcode van het product scannen op een zelfscankassa en daarna afrekenen. Bij zelfscannen en self-checkout wordt er gebruik gemaakt van technologieën die het mogelijk maken om producten te scannen en af te rekenen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van barcodescanners of een apparaat dat uitgerust is met een camera die de producten herkent. Zo heeft Prestop voor Heineken Experience gewerkt met RFID, waardoor bezoekers alleen maar hun mandje in een bak hoefde te zetten en alle producten gelijk op het scherm te zien waren zonder handmatig te hoeven scannen. Het afrekenen gebeurt bij self-checkout meestal via een betaalterminal waar klanten kunnen betalen met hun pinpas of creditcard.

Prestop self-checkout kantine

De voordelen van zelfscankassa's en self-checkout

Het gebruik van zelfscannen en self-checkout brengt verschillende voordelen met zich mee voor zowel de klanten als de winkeliers. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

  • Sneller winkelen: Klanten hoeven niet in de rij te staan bij de kassa, wat leidt tot een snellere en efficiëntere winkelervaring.
  • Betere klantervaring: Klanten hebben meer controle over het afrekenproces en hoeven niet te wachten op een kassamedewerker.
  • Minder wachtrijen: Door de snellere afhandeling van de transacties kunnen winkels meer klanten bedienen en wordt de kans op lange wachtrijen bij de kassa verminderd.
  • Verhoogde omzet: Doordat klanten sneller kunnen afrekenen, zijn ze eerder geneigd om terug te komen en vaker te kopen.

 

7 tips voor een geweldige self-checkout ervaring

Prestop zelfscankassa self-checkout

Tip 1: Zorg voor goede instructies

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je klanten duidelijke en beknopte instructies krijgen over hoe ze de self-checkout moeten gebruiken. Dit kan door middel van stickers, pictogrammen en/of digitale schermen. Door duidelijke instructies te geven, verminder je het risico op fouten en verhoog je de snelheid van het proces.

Prestop zelfscankassa self-checkout

Tip 2: Maak de self-checkout gebruiksvriendelijk

Een gebruiksvriendelijke self-checkout zorgt voor een prettige ervaring voor de klant. Dit betekent dat de interface intuïtief moet zijn en dat er geen onnodige stappen in het proces zitten. Daarnaast is het belangrijk dat de hardware, zoals de scanner en de betaalterminal, goed werkt en makkelijk te gebruiken is. Prestop heeft jaren ervaring als value-added manufacturer, wat betekent dat we zelf de hardware ontwerpen, produceren en in elkaar zetten.

Prestop zelfscankassa self-checkout

Tip 3: Verleen goede klantenservice

Hoewel de klant bij de self-checkout in principe zelf verantwoordelijk is voor het afrekenen, is het belangrijk om goede klantenservice te verlenen. Dit betekent dat er altijd een medewerker beschikbaar moet zijn om eventuele vragen te beantwoorden of te assisteren bij het afrekenen. Dit zorgt voor een gevoel van veiligheid en vertrouwen bij de klant.

Prestop zelfscankassa self-checkout

Tip 4: Zorg voor voldoende ruimte

Een self-checkout kan soms wat ruimte innemen, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is voor de klant om te bewegen. Dit betekent dat er geen obstakels in de buurt van de self-checkout moeten staan en dat er voldoende ruimte is om bijvoorbeeld tassen neer te zetten.

Prestop zelfscankassa self-checkout

Tip 5: Maak het proces snel en efficiënt

Een self-checkout moet snel en efficiënt werken om de klant een prettige ervaring te bieden. Dit betekent dat het proces niet te lang mag duren en dat er geen onnodige stappen in het proces zitten. Daarnaast moet de hardware, zoals de scanner en de betaalterminal, snel en goed werken.

Prestop zelfscankassa self-checkout

Tip 6: Houd rekening met verschillende betaalmethoden

Niet alle klanten betalen op dezelfde manier. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met verschillende betaalmethoden, zoals contant geld, pinpassen, creditcards en mobiele betalingen. Door verschillende betaalmethoden aan te bieden, vergroot je de klanttevredenheid en het gemak voor de klant. Prestop kan cashmachines integreren en is specialist in het koppelen van pin units van verschillende aanbieders in binnen- en buitenland.

Prestop zelfscankassa self-checkout

Tip 7: Zorg voor goede beveiliging

Een self-checkout kan ook kwetsbaar zijn voor fraude en diefstal. Het is daarom belangrijk om goede beveiligingsmaatregelen te treffen, zoals het plaatsen van camera's en het beveiligen van de betaalterminal. Daarnaast is het belangrijk om klanten bewust te maken van mogelijke veiligheidsrisico's en hoe zij deze kunnen vermijden.

 

Neem contact met ons op

Een geweldige self-checkout ervaring is cruciaal voor het behouden van tevreden klanten en het verbeteren van de algehele winkelervaring. Door goede instructies, een gebruiksvriendelijke interface, goede klantenservice, voldoende ruimte, een snel en efficiënt proces, verschillende betaalmethoden en goede beveiliging te bieden, kun je ervoor zorgen dat jouw klanten een geweldige self-checkout ervaring hebben. Implementeer deze tips in je winkel en zorg voor blije klanten die graag terugkomen.

Prestop helpt je hierbij graag!

bekijk onze zelfscankassa's   bezoek ons interactive experience center

 

Bezoek nu

ons Interactieve Experience Center.

Prestop heeft het grootste Interactieve Experience Center van Europa. Je bent van harte welkom in onze showroom, op Ekkersrijt 4611 in Son en Breugel, waar we je al onze oplossingen kunnen tonen.

Liever online? Onze specialisten lopen graag met de iPhone met Zoom door ons Interactieve Experience Center. Live worden de beelden getoond en kun je direct vanuit thuis/werk vragen stellen.

Boek nu een afspraak