RESELLERS GEZOCHT

Supermoderne OK's

Op vrijdag 8 november 2019 was het zover: de nieuwbouwvleugel van de Sint Maartenskliniek werd officieel geopend. In krap twee jaar tijd verrees in Ubbergen een vrijwel compleet ziekenhuis van 12.000 m2, bestaande uit een supermodern OK-complex, een ruime revalidatievleugel met verpleegafdelingen en een Loop Expertise Centrum. Prestop was verantwoordelijk voor het ontwerp, productie en installatie van de touchscreens in deze supermoderne OK-ruimten.

Unica Building Projects was verantwoordelijk voor de technische installaties van de nieuwbouw:

“We hebben een veilige, gezonde en helende omgeving voor patiënt en personeel gecreëerd”. 
Projectmanager Jeroen van Schaijk heeft een voldaan gevoel. Ruim twee jaar lang was hij vanuit Unica Building Projects betrokken bij de nieuwbouw. Hij vertelt: “In november 2017 kreeg Unica de opdracht om samen met Carebuilders, EGM architecten en Royal Haskoning DHV, de (elektrotechnische en werktuigbouwkundige) installaties van de nieuwbouw te realiseren. Een project met grote ambities en innovaties, voor een klant die de allerbeste kwaliteit van zorg wil leveren. Je zult begrijpen dat ons team met deze officiële opening een inspirerende, leerzame en zeer intensieve periode afsluit.”

Beter door vernieuwing
Die ambitieuze klant is de Sint Maartenskliniek: een gespecialiseerd ziekenhuis dat toonaangevend is in de behandeling van aandoeningen op het gebied van houding en beweging. Bestuursvoorzitter Mark Van Houdenhoven vertelt: ”Om voorop te blijven lopen, investeert de Maartenskliniek nadrukkelijk in innovatie. We doen hier de meest complexe revisiechirurgie en de nieuwste operaties, denk aan het implanteren van 3D geprinte protheses. Dit vraagt om de allerbeste, allerveiligste operatieomgeving. Met het modernste OK-complex ter wereld is onze kliniek weer geheel state of the art: dat past bij wie wij willen zijn.”

De hele OK brandschoon
Voor Unica waren alle nieuwe technieken in het OK-complex de grootste uitdaging. Jeroen vertelt: “Een operatiekamer is een bijzondere (werk)omgeving waarin extreem hoge eisen worden gesteld aan de luchtkwaliteit. Onze taak is een optimaal operatieklimaat te verzorgen qua luchtvochtigheid, temperatuur en luchtzuiverheid. Hiervoor mochten we het innovatieve luchtbehandelingssysteem Opragon installeren, wat ervoor zorgt dat niet alleen het operatiegebied, maar de hele operatiekamer volledig steriel is. De kans op infecties wordt hiermee geminimaliseerd. Daarbij zorgt het systeem ook nog eens voor een aangename temperatuur op de OK.”

De kracht van kleur
Ook op elektrotechnisch vlak werd met nieuwe technieken gewerkt. “De OK’s hebben een bijzonder ledverlichtingsconcept gekregen”, vertelt Jeroen. “Hiermee kan de ruimte op allerlei manieren worden aangelicht. De kleur van de verlichting verandert mee met het daglicht (er zitten ramen in de OK), wat prettig is voor het bioritme van het OK-personeel. Ook kan men zelf een kleur verlichting kiezen, bijvoorbeeld groen of blauw, waardoor een beter contrast zichtbaar wordt voor het operatieteam.”

Digitaal opereren

De nieuwe, ruime operatiekamers zitten bomvol techniek. “Je kunt bijna spreken van een digitale OK. Er is vrijwel geen knopje meer te vinden; alles werkt via touchscreens”, vervolgt Jeroen. “Iedere operatiekamer is voorzien van drie naadloos in de wand verwerkte beeldschermen. Naast een opgeruimde werkomgeving en steriliteit, bieden deze schermen de chirurg altijd duidelijk zicht op de gewenste beelden tijdens de operatie. Via één scherm kan het OK-team alles bedienen: van temperatuur tot licht, van röntgenfoto’s tot elektronisch patiëntendossier. Ook is er een back-up scherm wat altijd blijft werken als het systeem onverhoopt mocht uitvallen. De OK behoudt hiermee haar functionaliteit en de operatie kan veilig worden afgerond.”

Bezoek nu

ons Interactieve Experience Center.

Prestop heeft het grootste Interactieve Experience Center van Europa. Je bent van harte welkom in onze showroom, op Ekkersrijt 4611 in Son en Breugel, waar we je al onze oplossingen kunnen tonen.

Liever online? Onze specialisten lopen graag met de iPhone met Zoom door ons Interactieve Experience Center. Live worden de beelden getoond en kun je direct vanuit thuis/werk vragen stellen.

Boek nu een afspraak