RESELLERS GEZOCHT

Experience Heerlen Parkstad combineert high tech & soft touch

Woensdag 21 Juli 2021

Flagshipstore Experience Heerlen Parkstad brengt bezoekers op ideeën via multimediale hightech touchscreens maar ook met up-to-date brochures. Het nieuwe voorlichtingscentrum Experience-Parkstad in het Maankwartier Heerlen biedt state of the art interactieve touchscreens, thematische informatiepanelen, films en up-to-date brochures. Zij verstrekken gerichte informatie over bezienswaardigheden in Parkstad. Het nieuwe centrum heeft de look & feel van een modern regionaal VVV.

Eén van de highlights is een touchscreen waar met een schijf informatie opgezocht kan worden. Deze content heeft een directe ‘link’ met een schap met attributen die herinneren aan het mijnverleden van de streek. Dit industrieel erfgoed is op meerdere locaties ook in het landschap te zien. Regiomanager Moniek Daniels: “Heerlen was in de eerste helft van de twintigste eeuw (1900-1974) het centrum voor de mijnbouw. Over die tijd hebben we niet alleen content verwerkt in het item ‘mijnverleden’ op de touchscreen. Ook hebben we een handig boekje samengesteld  ‘In het spoor van de mijnen”. Het beschrijft een fietstocht via het knooppuntennetwerk die leidt langs zichtbare getuigenissen van ‘de mijntijd’ “. Langs de fietsroute krijgt men verder informatie door tijdvensters op de locaties in het landschap. Zij vertellen over de geschiedenis van de het mijnverleden.

Mijnverleden
Heerlen was begin twintigste eeuw welvarend en behoorde tot de 20 rijkste gemeenten van het land. Na de sluiting van de staatsmijnen in 1974, gevolg van de aardgasvondsten in Groningen, kwam de stad economisch en sociaal-cultureel echter in een neerwaartse spiraal. Twaalf mijnen in de Oostelijke Mijnstreek haalden in tientallen jaren tonnen steenkool uit de grond. De oudste mijn was de Domaniale mijn in Kerkrade. Gevolgd door de Oranje Nassau 1 mijn. Staatsmijn Wilhelmina, Staatsmijn Hendrik, Staatsmijn Maurits, Staatsmijn Beatrix , Oranje Nassau 2, 3, 4, Mijn Willem Sophia, Mijn Laura, Mijn Julia, en de Domaniale mijn. De steenkool werd ondergronds gewonnen en daartoe moesten de koempels of mijnwerkers met een lift via een schacht afdalen naar een gangenstelsel. Bij de productie ontstond restafval op het mijnterrein dat tot hoge afvalbergen leidde. Om de gewonnen steenkool snel te vervoeren is een spoorlijn aangelegd tussen Simpelveld, Kerkrade en Landgraaf. Vanwege de kosten kreeg dit traject de bijnaam ‘De Miljoenenlijn’.

Mijnwerkerskolonien
Bijna 75 jaar domineerde de mijnbouw de Oostelijke Mijnstreek, zowel economisch, sociaal-cultureel als religieus, deze streek. Voor 1900 was de landbouw de belangrijkste bron van bestaan. Driekwart van de Limburgers woonde op het platteland. Tot de negentiende eeuw was het gebied relatief dunbevolkt, maar door de groei van de mijnbouw nam eveneens de bevolking toe. In 1900 telde Heerlen 6646 inwoners , maar in 1930 waren dat 32.263 inwoners. De mijnbouwmaatschappijen, ook particuliere maatschappijen, kregen van de overheid concessies, legden zelf wegen en rioleringen aan, bouwden huizen en kerken. Ze zorgden bovendien voor culturele en sportactiviteiten. Er ontstonden karakteristieke mijnwerkerskoloniën in dorpen als Brunssum en Eygelshoven. Kolonie de Hopel (1906) gebouwd bij de steenkolenmijn Laura is inmiddels aangemerkt als beschermd stadsgezicht door de markante wit geschilderde gevels. Ook de wijk Treebeek in Brunssum is destijds aangelegd door de staatsmijn Emma.

Van zwart naar groen
De gevolgen van de sluiting waren voor Zuid-Limburg dramatisch. Ruim 75.000 werknemers, mijnwerkers en werknemers van toeleveringsbedrijven, verloren hun baan. Vanuit de centrale overheid werden meerdere initiatieven genomen om deze terugval te keren. Zo werden nieuwe bedrijven en organisaties gestimuleerd zich in de regio te vestigen zoals hoofdkantoor DSM (De Staatsmijnen), Volvo-Car (Beesd) en hoofdkantoor ABP. De credo van de overheid was destijds ‘van zwart naar groen’. Limburg moest ‘het mijnverleden’ zo snel mogelijk achter zich laten. Dit motto zien we terug bij de aanpak van het toerisme in de regio. Toerisme wordt één van de belangrijkste pijlers van de regio. De naam ‘Parkstad’ door burgemeester Thijs Wӧltgens van Kerkrade bedacht, doet inmiddels zijn intrede. Dit regionaal samenwerkingsverband tussen de gemeenten Heerlen, Kerkrade, Brunssum, Simpelveld, Voerendaal, Landgraaf en Beekdaelen, geeft ook een krachtige impuls aan de ontwikkeling van het toerisme in de afgelopen tien jaar.

High-tech toepassingen
Eén van de bedrijven die nauw betrokken is geweest bij de high-tech toepassingen in Experience Heerlen-Parkstad is Prestop. Dit bedrijf ontwikkelde onder meer een touchscreen-tafel met een speciale schijftoepassing. Ralf Lutters:” Bezoekers kunnen uit zes schijven kiezen. Op iedere schijf zitten aan de onderzijde ‘drie knopjes’ die maken contact met specifieke content, wanneer de schijf op zijn positie op de tafel wordt geplaatst. Het is voor het eerst dat we een dergelijke innovatie hebben gerealiseerd. Leuk is dat door de schijf te draaien er door de pagina’s van de aangeboden informatie gebladerd kan worden.’

De vijf informatiezuilen die corresponderen met de 5 verhaallijnen( Romeinse tijd, Ridders & Rovers, Mijntijd en Transitiejaren en Nieuw Elan) zijn uitgerust met een kleiner formaat touchscreen waaraan een oorschelp is verbonden en er keuzes gemaakt kunnen worden uit diverse filmpjes. “Ook deze touchscreens met oorschelpen zijn door ons ontwikkeld”. Ralf Lutters legt uit dat een en ander in nauw overleg is uitgevoerd met de meubelmaker Chiaradia die de ‘bekasting’ voor de touchscreens op maat heeft gemaakt.

Visualisatie informatie
Adviesbureau Zuiderlicht uit Maastricht is verantwoordelijk geweest voor de visualisatie van de informatie.  Bert van der Veur, Partner-Concept-Visualizer:”We hebben de pictogrammen bedacht voor de 5 tijdlijnen met de bijbehorende kleuren Onderscheidend is dat van het verleden naar het heden wordt ‘gereisd’ en bezoekers gemakkelijk kunnen switchen. De infozuilen zijn rond en kunnen ook worden voorzien van posters. Opmerkelijk is dat het Experience Center een lokale focus heeft. Valkenburg heeft een geheel eigen verhaal. Via de Romeinse tijd, Middeleeuwen, Mijntijd , komt de bezoeker terecht in het Heerlen van Nu”, bij de Murals”, legt Bert uit. Hij verwacht dat deze aanpak verder uitgerold gaat worden voor andere vestigingen van Visit-Zuid-Limburg

Uit binnen- en buitenland is er belangstelling voor ‘Experience-Heerlen Parkstad’. “Recent is een delegatie van Naturalis op bezoek geweest, aldus Moniek Daniels. “De inrichting van de ruimte, een industriële look& feel past bij de stijl van het Maankwartier. Het DNA van de regio Parkstad is verfijnd weergegeven in vijf glasheldere verhaallijnen met nieuw ontwikkelde pictogrammen en frisse kleuren wordt het specifieke thema aangeduid. Die nieuwe samenhang is terug te vinden op de informatiezuilen en thematische overzichtskaart van de regio, waar de verschillende verhaallijnen als de jaarringen van een boom zijn weergegeven.” De grote belevingskaart wordt aan de achterzijde verlicht. Moniek Daniels: “De suggestie wordt gewekt dat het materiaal van de kaart van glas is, maar we hebben met flinterdun bedrukt doek te maken”. Al met al is Experience Parkstad-Heerlen een eigentijds voorlichtingscentrum dat naadloos aansluit bij het karakteristieke Maankwartier.

 

 

Bezoek nu

ons Interactieve Experience Center.

Prestop heeft het grootste Interactieve Experience Center van Europa. Je bent van harte welkom in onze showroom, op Ekkersrijt 4611 in Son en Breugel, waar we je al onze oplossingen kunnen tonen.

Liever online? Onze specialisten lopen graag met de iPhone met Zoom door ons Interactieve Experience Center. Live worden de beelden getoond en kun je direct vanuit thuis/werk vragen stellen.

Boek nu een afspraak